Holdturneringens     7. runde, 2002/03

18.03.2003, opdateret med slutstillingen for mesterrækken 06.04.03

Alle divisionsresultater kan findes hos DSU. På denne side koncentrerer vi os om de nordjyske resultater.

I divisionsturneringen samt mesterrækken blev 7. runde spillet søndag den 16. marts 2003. Tre partier kan gennemspilles online med Palview.

3. division   Mesterrækken

2. division

Af Eric Bentzen

Omkamp!

Sidste runde i 2. division gruppe 2 blev en rigtig gyser, hvor Jetsmark og Nørresundby sluttede à point i toppen. Det betyder, at der skal spilles omkamp om oprykningen til 1. division. Ned rykker Viby, Silkeborg og SK1968 II.

Silkeborg var vært for det afsluttende fællesstævne, og spillestedets idyl stod i skarp kontrast til kampenes drama. Vi spillede i en ældre pavillon med parklignende anlæg ned til søen. Borde, brikker og lys var OK, men desværre knirkede trægulvet voldsomt, hvilket betød et højt støjniveau med de mange mennesker. Bedre blev det ikke, da et ukendt antal spillemænd spillede op til spjætmazurka i et tilstødende lokale. Men udsigten over søen - den var for liebhavere!

Læseforeningen 1 - 7 Jetsmark
Viby      2 - 6 Nørresundby
Aalborg    4½ - 3½ Kjellerup
Silkeborg   1½ - 6½ SK1968

Viby        2-6 Nørresundby
------------------------------------
Jesper Skjoldborg ½-½ Per Andreasen
Kristian K. Jensen 0-1 Eric Bentzen
Morten K. Poulsen 0-1 Tommy Nielsen
Jakob K. Jensen  1-0 Jørgen Jørgensen
Lars G. Hougaard  0-1 Svend Pedersen
Henning Matzen   0-1 Bent Sørensen
Steen N. Andersen 0-1 Jens J. Christiansen
Bjarne Jensen   ½-½ John B. Nielsen

Efter rating var vores forventede score på 5.82, så i den forstand var 6-2 ganske rimeligt. Problemet var bare, at Jetsmark vandt 7-1 over Læseforeningen! Drengene fra Jetsmark spillede deres chance og vandt fortjent, men set med vores briller var det brandærgerligt, at det ellers så solide hold fra Læseforeningen netop i denne kamp var svækket med afbud fra deres 3., 4. og 5.bræt.

Per spillede remis efter 7 træk. Vibys førstemand har gjort det rigtig godt, men jeg synes alligevel Per undervurderer sin egen styrke, soliditet og store erfaring, når han tager remis så hurtigt med de hvide brikker i en økologisk stilling. Det lægger ekstra pres på resten af holdet.

Før Per nåede at tage remis, havde jeg vundet en officer. Nå ja, vundet og vundet er nu så meget sagt - Kristian gav den nok i forventning om kompensation, og han fik da også 3 bønder og terræn. Efter en del klumpspil i en højst uortodoks stilling, som ville være guf for computere, fik jeg stillingen under fuld kontrol, og hvid gav op i træk 36.

Svend og Bent på 5. og 6. bræt stod godt meget tidligt, og de vandt også begge uden problemer omkring første tidskontrol.

Knap så klart var det med Jens Jørgen. Jens Jørgen havde en terrænsugende fribonde på d5, som gav sort trange kår, men pludselig skubbede Jens Jørgen juvelen frem til d6, hvor den frit kunne spises af den sorte dronning. Jens Jørgen må have set syner. Nå, men om ikke andet åbnede det diagonalen for den hvide løber på g2, Jens Jørgen fik et godt trykspil og til sidst bukkede sort under for presset. Jeg tror dog ikke, det var gået så let mod sejere forsvar. Et lidt heldigt point!

John havde en stilling med fint trykspil, men lavede i træk 40 en grov buk som med ét slag forvandlede stillingen fra "lovende" til "klart tabt". John kæmpede dog bravt videre.

Det stod på dette tidspunkt klart, at Jetsmark ville vinde 7-1, så for at være sikre på gruppesejren skulle vi vinde 6½-1½. Det kunne også lade sig gøre, hvis både Tommy og Jørgen vandt. Selvom John stadig kæmpede, var det urealistisk at forvente noget i det parti. Både Tommy og Jørgen havde små fordele, og der blev slidt grundigt og tålmodigt, som man skal i den slags stillinger. Tommy fik puslet sig til en merbonde, og Jørgen til en fribonde i en lukket stilling med dronning og løber til hver. Det så ganske lovende ud.

Så skete miraklet: Johns modstander tilbød remis! Stillingen var stadig let vundet for ham, men han var tydeligvis gået helt i sort og kunne ikke længere se noget som helst. Egentlig var der en chance for, at John ville kunne vinde på tid, men dels ville det være sportsligt ubehageligt, og dels var der stor risiko for, at den trætte modstander helt tilfældigt ville snuble over den simple gevinstplan, som ikke levnede John nogle chancer. Altså remis.

Kort efter brød Tommys modstander helt sammen, og Tommy vandt, da der kun var et par minutter tilbage af spilletiden. Da John fik remis nogle minutter tidligere, havde Jørgen tids- og stillingsfordel, men så kiksede Jørgen fordelen væk, og selvom han vidste, at remis var nok, gik det galt med tiden, og Jørgen overskred i en klar remisstilling. Ærgerligt, men Jørgen kan simpelthen ikke trække så hurtigt. Var spilletiden ikke blevet sat ned i år fra 7 til 6 timer, var det ikke sket.

Således blev resultatet altså 6-2 og ligestilling med Jetsmark, og der skal nu findes en dato, hvor der kan spilles omkamp. Viby, Silkeborg og SK1968 rykker ned i 3. division.

Slutstillingen efter 7. runde:

1-2. Nørresundby og Jetsmark 38
3.  Aalborg................ 31½
4.  Læseforeningen......... 28
5.  Kjellerup.............. 27½
6.  SK1968................. 25½
7.  Silkeborg.............. 18
8.  Viby................... 17½

Nørresundbyspillernes individuelle score:

1. Per Andreasen....... 2½ af 4
2. Eric Bentzen........ 5  - 7
3. Tommy Nielsen....... 3  - 5
4. Jørgen Jørgensen.... 4½  - 7
5. Svend Pedersen...... 6  - 7
6. Bent Sørensen....... 5½  - 7
7. Jens J. Christiansen 4  - 7
8. John B. Nielsen..... 5  - 7
------
9. Jan Nielsen......... 2½  - 4
10. Henrik Willumsen.... 0  - 1

3. division

Af Henrik Kaysfeld

Aars       3½-4½ Nørresundby 2
---------------------------------------
Lars Meyer     ½-½ Jan Nielsen
Bent Christensen  1-0 Henrik Willumsen 
Benny Grønhøj   ½-½ Poul E. Nørgaard 
Hardy Jespersen  ½-½ Eddie Poulsen 
Erik Laursen    0-1 Henrik Kaysfeld
Kurt Jakobsen   ½-½ Lars Jensen
Henning Larsen   0-1 Ole Madsen
Allan Bo Sørensen ½-½ Ole Nielsen

Nørresundbys hold i 3. division sluttede sæsonen pænt af med at vinde en lille sejr over Aars. Et godt, rutineret hold, lidt svækket i forhold til sidste år, hvor de var helt tæt på oprykning.

Man kan sige vi vandt kampen om at komme i den bedste halvdel. Så alt i alt kan vi kun være tilfredse med en velgennemført turnering, hvor vi - i modsætning til sidste år - levede op til vores normale niveau. Det kan svinge - bl.a. med en alvorlig "smutter" i Nordthy, men til gengæld scorede vi mere end forventet både mod Aalborg og Nordre.

Jeg tror det havde afgørende betydning for stabiliteten og den samlede pointsum, at vi havde en fast grundstamme af folk på 5 brætter, som spillede alle 7 partier (!), selvom de samlet ikke vandt meget mere end forventet. De øvrige spillede noget mindre, men scorede flot rent procentuelt.

Og endelig havde holdet også fordel af de kompetente reserver, som kunne sættes ind både øverst og nederst.

Stillingen efter 7. og sidste runde:

1. Skolerne... 40
2. Randers.... 34
3. Nordthy.... 32
4. Nørresundby 31
5. Aars....... 28,5
6. Aalborg.... 26
7. Nordre..... 21,5
8. Hadsund.... 11

Nørresundbyspillernes individuelle score:

1. Jan Nielsen..... 1½ af 2
2. Henrik Willumsen 3½ af 6
3. Poul E. Nørgaard 3½ - 7
4. Eddie Poulsen... 2  - 7
5. Henrik Kaysfeld. 5  - 7
6. Lars Jensen..... 4½ - 7
7. Bjarke Andreasen 2½ - 4
8. Ole Madsen...... 3  - 4
-------------
9. Mogens Pedersen. 0  - 2
10. Henrik Lunden... 2  - 3
11. Ole Nielsen..... 1½ - 3
12. Bent Bojsen..... 1  - 1
13. Søren Dyhr...... 0  - 1
14. Mogens Hermansen 1  - 2

Mesterrækken

Frederikshavn 4 - 4 Jetsmark
Vejgaård   5½ - 2½ Nibe
Nørresundby  4 - 4 Hjørring
Aalborg    5½ - 2½ Aabybro

Slutstillingen:

1. Hjørring..... 36,5
2. Vejgård...... 34,5
3. Nibe......... 30
4. Aabybro...... 29
5. Aalborg...... 28,5
6. Jetsmark..... 25
7. Nørresundby.. 22,5
8. Frederikshavn 18