Home

Skakprogrammer

& Utilities

 

På denne side finder du forskellige utilities og skakprogrammer. Alt er freeware eller shareware. På siderne Skakfonte og Skakdiagrammer findes flere værktøjer - bl.a. til at lave websider med Java eller Java Script så skakpartier kan gennemspilles online.

Opdateret 16. oktober 2011

Skakprogrammer Turnering & ELO Fillæsere m.v. Database & konvertering
Anaconda
Arasan
Chenard
Crafty
GnuChess
Rebel

Problemskak
Explorer
MateMaster
Natch & iNatch
Problemist
Retractor

Chess Manager
Monradmester
Chesspairing
Sevilla
Swiss Perfect
Turneringsdækning
Vega
Ratingberegning
ELO2000

Live transmission

Interface
WinBoard & pixmaps
Arena
Schachmatt

Chess Set
Filemate 4.1
GM-View
PGN Web Editor
MINI-PGN
Pgn Reader 1.52
Haundrix Chess

Korrespondenceskak
DBSChess
ECTool
MailChess

Pauseskærme
Chess Saver
Playing Chess-7

ChessBase Light
CDB database
ChessPad 104
Jose database
Scid database
ChessDB database
Yahoo to pgn
YahooChess2pgn
Pgn-Extract
Pgn Notation Converter
PGN Manager
PGNUTILS
PgnGlue.bat
Konvertering af filer fra/til forskellige databaser.

Macintosh

Hjemmeside * Hvad er nyt? * Skakgrafik * Skak DTP * Download index * Links * Emailkatalog * Artikler & Historier

Skakprogrammer

Der findes et hav af skakprogrammer på markedet, og med nutidens isenkram spiller de uhyggelig stærkt. Man behøver dog ikke betale i dyre domme for at få smæk - det kan man få ganske gratis! Hos f.eks. Chessopolis kan man finde masser af links til gratis skakprogrammer. Herunder følger et beskedent udpluk. Der findes mange flere, og det bliver mere og mere almindeligt med programmer, såkaldte "engines", som ikke har deres eget interface (programflade), men som bruger WinBoard i stedet.


Anaconda Chess

Freeware af Frank Schneider. Windows.
Et stærkt program (tidligere hed det "Gromit")! Af særlige faciliteter kan nævnes, at programmet kan benytte slutspilsdatabaser, og at man selv kan eksperimentere med vurderingsfunktionerne. Man kan også spille Fisher-skak, hvor der i hvert parti startes med en tilfældig udgangsstilling.
Download fra: http://hobblefrank.homepage.t-online.de/AnacondaChess/index.htm


Arasan

Freeware af Jon Dart. Arasan er et Windowsprogram og findes i såvel 16- som 32.bit version. Zip-filen fylder ca. 1 MB. Er man interesseret i programmering (C++), er kildekoden også tilgængelig. Minimumskrav: 386 processor og 4 mb RAM.
Link: http://www.arasanchess.org.


Chenard

Freeware til Windows/Linux af Don Cross.
Kan ikke konkurrere med de stærkeste programmer, men hvem kan efterhånden det? Desuden er det en kompakt lille sag, der ikke fylder meget på disken. Interesserede kan også downloade kildekoden i C++.
Link: Don Cross' hjemmeside
Kan også findes på: Pitt Chess Archives.


Crafty

Freeware af Robert Hyatt. Går for at være det stærkeste freeware-program for tiden. Programmet er en 'freeware lillebror' til Cray Blitz, det tidligere VM-program (1983-89).
Der synes til stadighed at komme nye versioner, og det findes både til DOS og LINUX. DOS-versionen skulle køre fint under Windows 3 og 9* (hvor et tillægsprogram giver mulighed for at køre 32 bit). Spillestyrken øges en del, hvis programmet har tilbehør som åbningsbøger og databaser til slutspil. Program og tilbehør kan downloades fra:
ftp://ftp.cis.uab.edu/pub/hyatt. På siden http://au.geocities.com/cafelattegames/chess/ er der en vejledning i, hvordan man får Crafty til at køre med Winboard som interface.
Det anbefales kraftigt først at downloade readme-filen, da man kan vælge tilbehør, som selv i komprimeret form fylder adskillige MB. Crafty kan også bruges som analysemodul i adskillige skakdatabaser.


GnuChess

Freeware. Windows.
"Gnu" er et videnskabeligt projekt, et programmeringssprog, en kult, en ... Find selv oplysninger på nettet, eller i en af nyhedsgrupperne.
Pitt Chess Archives


Rebel Decade

Freeware. DOS-program.
En neddroslet udgave af det kommercielle program, men det spiller alligevel ganske hæderligt.
http://www.rebel.nl/edsoft.htm (676 KB)

 

Interface

Grafiske brugergrænseflader til at spille på nettet eller til skakprogrammer, som ikke har eget interface.

WinBoard

Freeware af Tim Mann.
WinBoard (eller XBoard til Unix) er en grafisk brugergrænseflade til skak. Programmet kan bruges som PGN-læser, til at spille skak på Internet (f.eks. hos Internet Chess Club) og en del freeware skakprogrammer bruger WinBoard som grafisk brugergrænseflade.
Download WinBoard fra Tim Manns Chess Pages (2.1 mb).


WinBoard/XBoard pixmaps

Freeware af Eric de Mund
Eric de Mund har lavet nogle flotte pixmaps, som kan bruges med WinBoard/XBoard. Erics side.


Arena

Freeware af Martin Blume. Windows.
Arena er et grafisk brugerinterface til skakprogrammer (engines) og er blevet ret populært. Arena er kompatibelt med diverse protokoller og har en omfattende hjemmeside med support, fora m.m. Arenas hjemmeside.


Schachmatt

Freeware af Stefan Immich. Et simpelt Java interface til at spille på en skakserver. For at køre skal man have det (gratis) "Java runtime environment" 1.2 eller nyere fra SUN Microsystems. Download Schachmatt fra http://www.3d-engine.de/schachmatt.zip (521 kb). Vælg "Use folder names" når du unzipper.

 

Live Transmission

Palive

Freeware af Eric Bentzen. Windows.
Transmittér skakpartier live på nettet. Hvert parti skal have en pgn-fil, og når den opdateres med et nyt træk, laver og uploader Palive automatisk en webside til serveren. I princippet er det ligegyldigt, om pgn-filen opdateres med en editor som NotePad eller avanceret software, som overvåger elektroniske brætter. Læs mere på The Palview Pages.

 

Macintosh

Flere har bedt os om links til Macintosh programmer. Som PC-bruger er det ikke let at beskrive endsige "anmelde" Mac-programmer, men et godt Mac-link er: Google Web Directory med freeware som:

Skakprogrammer

Sigma Chess 6.1.3, Glaurung m.fl.

pChess Tilføjet 16. oktober 2011 er et enkelt skakprogram for Macintosh OSX med grafisk interface og indbygget FEN Viewer. Det understøtter Fischer-skak, copy/paste af FEN-stillinger og SAN- notation. pChess homepage.

Databaser

jose 1.4.4, SCID m.fl.

Der er også links til shareware og kommercielle programmer.

 

Partilæsere og -editorer

En blandet landhandel af programmer til at læse, redigere, optage og gennemspille skakpartier (normalt i pgn-format).

Chess Set

Freeware af Roger Musson. Programmet er - som navnet antyder - simpelthen et skakspil: bræt og brikker. Man kan bruge det til at gennemspille partier eller analysere, og når man kaster sig ud i en variant, beder man programmet huske stillingen, så man ikke har det sædvanlige bøvl med at finde tilbage.
Download: Pitt Archives (33 KB).


Filemate

Shareware. ASCII og PGN. reader og editor. Med Filemate kan man læse, gennemspille, redigere og gemme skakpartier. Håndterer flere filformater. Den ikke registrerede version har visse begrænsninger.
Download fra Pitt Chess Archives: Filemate (281 KB)


GM-View

Freeware af Karl-Heinz Milaster.
En udmærket PGN-viewer. Tysksproget. Kan downloades fra GM Schach (1.04 mb).


PGN Web Editor

Freeware af Andrew & Paul Lapides. En ny idé: en online (Java) pgn editor! Ved at gå til Lapides' webside, http://members.shaw.ca/lapides/pgnedit/pgnedit.html, kan du indspille og redigere pgn-filer. Du kan også gennemspille pgn-partier, som du "har med". Når siden er indlæst, kan man afbryde forbindelsen.
En smart facilitet er analysebrættet: når man vil indspille en variant, kopierer man bare partistillingen over på analysebrættet og fortsætter dér, til varianten er færdig. Når man vil gemme sit arbejde, markerer man pgn-teksten, som programmet har lavet, kopierer den til klippebordet og indsætter den i sin tekstbehandler.


MINI-PGN

Freeware af Gary J. Allard. WIN 95. Lille fikst program til at gennemspille partier i PGN-format (1.840 KB). Jeg kan ikke længere finde forfatterens hjemmeside, men programmet kan downloades fra http://www.filegate.net/chess/chs-util/minipgn2.zip.


Pgn Reader 1.52

Freeware af Keith Fuller. Windows.
Freeware af Keith Fuller. Windows. Program til at gennemspille partier i PGN-format. Kan også bruges inde fra www browseren.
Download fra Pitt Chess Archives: Pgnrd152 (72 KB).


Haundrix Chess

Freeware af Alex Ignácio da Silva. Windows/Linux.
En open source PGN reader (partier PGN-format). Forskellige brikker at vælge imellem, ét-klik trækinput, partihistorie med standard algebraisk notation og figurinesymboler, import fra/eksport til PGN format.
Download fra Haundrix Chess.

 

Pauseskærme

Chess Saver

Shareware. Windows/Mac.
Viser dine egne - eller andres - partier. Læser PGN-filer. 30 dages prøvetid. Download side Chess Source (535 kb)


Playing Chess-7

Freeware af Alexander Sizenko. Windows.
Gennemspiller partier fra en PGN-fil. Download side Style-7 (1 mb)

 

Korrespondance- og emailskak

Værktøjer til korrespondance og email-skakspilleren

DBS Chess

Freeware (Win 3.1 versionen) og shareware (Win 9x - 20 US$) for k-skakspilleren af David B. Sugden.
Programmet holder styr på igangværende og gamle partier, og man kan også gemme analyser. Læser flere forskellige filformater. Diagrammer kan udskrives eller kopieres via klippebordet.
Programmet kan downloades fra forfatterens hjemmeside, hvor man også kan læse mere om programmet og dets muligheder:
David B. Sugdens homepage eller fra ftp://ftp.pitt.edu/group/chess/UTIL/


ECTool

Shareware for korrespondance-/email skakspilleren af Andres Valverde Toresano. Windows. Nu også en freeware lite-version.
Programmet holder styr på igangværende k-skakpartier. Partier kan gennemspilles og analyseres på skærmen, og stillinger kan gemmes som diagrammer i BMP-format eller kopieres til klippebordet. Programmet kan læse og gemme partier i PGN-format samt sende og modtage e-mail. Fra hjemmesiden kan man downloade programmet og vælge dokumentation på flere sprog:
ECTool Homepage.


MailChess

Freeware af Uwe Auerswald. Et program som understøtter k-skak via email. Mange nyttige funktioner til at håndtere partier, post, turneringer osv.
Homepage & download: MailChess (1036 kb).

 

Database & konvertering

ChessBase Light

Freeware fra ChessBase. Windows.
ChessBase Light er en gratis version af databaseprogrammet ChessBase 6 med den begrænsning, at programmet ikke kan håndtere filer med mere end 8000 partier. Læser/gemmer filer i pgn og CBH (ChessBases eget format).

Du finder CB Light (2.62 mb) på http://www.chessbase.com ved at vælge "Support" og "Downloads".

CDB

Freeware af Peter Klausler. Windows 9*.
I CDB kan man bygge databaser med partier og stillinger. Programmet holder styr på alle kendte træk i en given stilling og kan lave partistatistik. Partier kan tilføjes ved at "indspille" dem fra skærmen, eller de kan importeres som PGN, tekst, NIC, ChessBase eller Chess Assistant. CDB kan også bruges som PGN-læser og konverteringsværktøj.
Download fra ftp://ftp.pitt.edu/group/student-activities/chess/UTIL/ eller direkte fra http://www.chessopolis.com/cdb-1_5.exe (398 KB).


ChessPad

Freeware af Mark van der Leek. Win 9*/NT.
En handy parti-database som er let at bruge. Der er ingen grænse for antallet af partier i en database (som med CBlight), men når man op over 250.000 bliver søgning o.l. lidt langsom. ChessPad har sit eget filformat, men læser og skriver også PGN. Man kan søge på forskellige kriterier, men dog ikke på en given stilling.
ChessPad kan desuden eksportere partier og diagrammer i HTML og RTF-format, som læses af stort set alle tekstbehandlere. Til diagrammer og (valgfri) figurinenotation kan man vælge mellem adskillige true type skakfonte. Man kan også eksportere partier og diagrammer til brug på websider. I forhold til de kommercielle produkter har dette glimrende program nogle begrænsninger, som de allerfleste dog sagtens kan leve med - og så er det gratis!
Download fra ChessPad Homepage (902 kb).


Jose

Freeware af Peter Schäfer. Platform-uafhængig.
En fuldvoksen gratis skakdatabase med et nydeligt interface og mange faciliteter. F.eks. kan et program som Crafty analysere, mens man gennemspiller et parti. Jose er skrevet i Java, og det præger hastigheden en smule, men betyder samtidig at programmet kan afvikles på flere platforme (Windows, Linux osv.).
Hvilken fil, man skal downloade, afhænger af ens styresystem, men Windowsbrugere skal hente "jose-10-windows-jre.exe" (knap 28 mb). Hvis man i forvejen har Java version 1.4 installeret, kan man nøjes med jose-10-windows.exe og spare båndbredde.
Læs om Jose og download fra forfatterens hjemmeside.


Scid

Freeware af Shane Hudson. Windows, Unix, Linux.
Et fikst lille databaseprogram som kan læse PGN og EPD. Har søgefacilitet med filtre etc. Crafty kan bruges som analysemodul. Brugerfladen er ikke forcromet, men den er grafisk, og det virker. For at bruge programmet til Linux (Unix) skal man have Tck/Tk (8.0 eller højere) og en C++ compiler. Windowsversionen er lige til at køre, hvis man først har downloadet det nødvendige interface Tcl/Tk (2,5 mb). Forklaring og download (722 kb) på Scid Homepage.


ChessDB

Freeware af Dr. David Kirkby. Windows, Unix, Linux.
En videreudvikling af Scid (se ovenfor). ChessDB understøtter flere sprog og har flere faciliteter som f.eks. download af partier direkte fra The Week In Chess (TWIC) og ICC. Se programmets hjemmeside for yderligere beskrivelse og download.
Link: ChessDB homepage.


Yahoo to pgn

Gratis service af Ben Marini og Douglass Davis.
Online konvertering af Yahoo Chess Game Notation til PGN, så partier, man har spillet på "Yahoo", kan læses af normale programmer.
Link: http://www.douglassdavis.com/pgnchess2006/.


YahooChess2pgn

Freeware af 'Black Eagle'.
Konverterer Yahoo Chess Game Notation til PGN, så partier, man har spillet på "Yahoo", kan læses af normale programmer.
Download fra http://www.baydsoft.com/yahoochess/default.asp?p=chess (248 kb).


Pgn-Extract

Freeware af David Barnes. DOS/Unix/Linux.
Med denne utility kan man fra en PGN-fil manipulere og udtrække partier som opfylder ganske bestemte kriterier. Man kan fjerne dubletter, søge på bestemte spillere, åbninger, stillinger, trækfølger o.m.a.
Download fra http://www.cs.ukc.ac.uk/people/staff/djb/pgn-extract/ (313 kb).


Chess Game Notation File Converter

Freeware af Dimitris Siskopoulos. Windows.
Pgn filer skrives med de engelske betegnelser for konge, dronning osv. (KQRBN). Med dette program kan man konvertere til andre sprog. Man kan også fjerne eller tilføje pgn tags - de forskellige linier med oplysninger, som indleder ethvert parti i en pgnfil.
Download fra http://www.code.gr/chess-converter/ (73 kb).


PGN Manager

Freeware af Eduardo Suastegui. DOS.
En glimrende og hurtig utility til at håndtere pgn-filer. I en håndevending kan man slå flere filer sammen til én, eller man kan opsplitte én stor i flere små. Det sidste kan f.eks. være smart, hvis man bruger et program som ChessBase Light, der kun kan håndtere filer med op til 8000 partier.
Download pm.zip (98 kb) fra denne side.


PGNUTILS

Freeware af Tom McCormick. DOS.
Ny version oktober 2005.

Indeholder flere nyttige programmer som automatisk kan "rengøre" pgn filer: slet syntaksfejl, slet partikommentarer, slet overflødige tags, slet partier med spillere under 2500 i ELO, fiks filer fra Linux/Unix så de kan læses af Windows - og meget andet.
Kør programmerne fra Windows' DOS vindue eller med "Kør" kommandoen.
Download PGNUTILS (962 KB) fra denne side.


PgnGlue.bat

Man behøver såmænd ikke et trestjernet program til at "klistre" flere pgn-filer sammen til én. Følgende DOS-tip klarer sagen i en håndevending (tak til Lars Venø Jakobsen): lav en tekstfil med følgende tekst:

for %%f IN (*.PGN) DO type %%f>>collect.out
ren collect.out collect.pgn
og gem den som "etnavn.bat" i det katalog, hvor pgnfilerne ligger. Vær sikker på, at din editor ikke døber filen "etnavn.bat.txt" - efternavnet skal være "bat". Når du dobbelklikker på filens ikon vil alle pgn-filer i kataloget blive samlet i én fil, "collect.out", som dernæst omdøbes til pgn. Du kan også filtrere - hvis du f.eks. skriver (a*.pgn), vil kun filer, som begynder med "a" blive samlet. Tippet virker også fra kommandolinjen i DOS - så skal de dobbelte procenttegn blot være enkelte, altså:
for %f IN (*.PGN) DO type %f>>collect.out

Konvertering

Små nyttige programmer, der kan konvertere til og fra forskellige skakdatabasers filformater. Flere konverteringsprogrammer (til/fra mere "eksotiske" formater) kan findes hos
ftp://ftp.pitt.edu/group/student-activities/chess/CONV.

 

ca2pgn3.zip Chess Assistant til PGN.
cb2pgn.zip ChessBase til PGN.
cba16.zip CBASCII v. 1.6 (16-bit version). ChessBase til PGN & tilbage. Unzip med pkunzip -d switch.
cba3216.zip CBASCII v. 1.6 32-bit version til Win 95/NT. ChessBase til PGN & tilbage. Unzip med pkunzip -d switch.
cb2nic.zip ChessBase til NicBase.
gam2cb.zip ChessGenius 4/5 GAM files til ChessBase.
nic2cb.zip NicBase til ChessBase.
nic2ca.zip NicBase 2 eller 3 til Chess Assistant.
nic2pgn.zip NicBase3 til PGN. NicBase2-filer skal først konverteres til NicBase3 med NicTools3.
pgn2ca.zip PGN til Chess Assistant.
pgn2cb.zip PGN til ChessBase.
pgn2nic.zip PGN til NicBase 3.

 

Problemskak

Programmer til at løse skakopgaver.

Explorer

Shareware af Jan Nowakowski. DOS eller Windows.
Løser opgaver med mat, selvmat eller hjælpemat. Opgaver med mere end 3 træk kræver dog megen tålmodighed.
Link: Explorer homepage.


MateMaster

Freeware af Frank Schindler. Windows.
MateMaster løser koventionelle matopgaver. Mulighed for at kopiere/gemme stillingen på brættet som bitmap.
Link: MateMaster Homepage (1.6 mb).


Natch & iNatch

Freeware af Pascal Wassong. DOS/Linux.
Natch løser opgaver med retrograd analyse, dvs. konstruerer det kortest mulige parti som leder til en given stilling. Natch er et kommandolinie-program, men der findes et java baseret grafisk interface, iNatch (110 kb), som dog kræver, at du har installeret SUNs Java Runtime Environment 1.3 (eller højere) på din maskine.
Link: The Natch homepage (119 kb).


Problemist

Shareware af Matthieu Leschamelle. Windows.
Var tidligere freeware, men ak... Et alsidigt program for den problemskakinteresserede. Programmet kan løse konventionelle matopgaver, hjælpematter, selvmatter og refleksmatter. Man kan gemme stillinger, rotere brættet, printe ud og meget mere. Med Problemist følger også 2 true type skak-fonte, og man kan downloade mere end 100.000 opgaver.
Link: Problemist (306 KB).


Retractor

Freeware af Chad Whipkey og Theodore Hwa. Win 95/NT.
Et program til at løse og komponere retrograd opgaver. Retrograd analyse går ud på at påvise hvordan en given stilling er opstået - logisk hjernegymnastik hvor man så at sige spiller baglæns. Eksempler på opgaver kan findes hos The Retrograde Analysis Corner.
Download programmet fra http://xenon.stanford.edu/~hwatheod/Retractor/ (157 KB).

 

Turneringsledelse

Chess Manager

Freeware af Poul Erik Riis. Win 9*/NT.
Trods navnet et dansk program til styring af skakturneringer.
Chess Manager kan lægge Monrad, styre alle-mod-alle, trække lod, beregne rating, udskrive turneringstabeller o.m.a. Programmet er udviklet i samarbejde med Jens Riis, der har ledet adskillige turneringer og undervist på DSU's turneringslederkurser.
Chess Manager kan downloades fra http://home8.inet.tele.dk/periis/ (1.95 MB).


Monradmester

Freeware af Robin Petersen, Aabenraa Skakklub. DOS.
Programmet kan lægge Monrad, regne rating og meget andet.
Link: Monradmester (477 KB).


Chesspairing

Freeware af Harald Lögdahl. Windows.
Ny (engelsk) version af "Lottrank". Klarer Schweizer, Nordisk system og Monrad. Download fra http://home.swipnet.se/rullchef/chessp/ (2.19 MB).


Sevilla

Freeware af J.P. Hendriks. Windows. Et turneringsprogram til skak og andre sportsgrene. Understøtter Schweizer, Keizer m.m. Download fra JBF Software (1.26 MB).


Swiss Perfect

Shareware (49$). Kan lægge runder efter schweizer-system. Den nyeste version er til Windows. Der findes også en ældre DOS-version, som dog ikke helt lever op til FIDE's nuværende regler for schweizer-systemet.

En evalueringskopi (30 dage) kan downloades fra:
http://www.swissperfect.com (ca. 540 KB).
Fra samme side kan man i øvrigt hente reglerne for FIDE-schweizer.

SP2HTML

Freeware af Jonathan Paxman.
Et program til turneringsdækning på WWW. Programmet bruger en SwissPerfect database-fil og laver automatisk en statisk webside med rundelægning, stilling, tabeller m.m. For at bruge programmet, skal man altså bruge SwissPerfect til rundelægning.
Download fra http://sp2html.paxmans.net/ (ca. 1,1 mb).


VEGA

Freeware af Luigi Forlano. Windows/Linux/DOS.
Et nyt program til schweizer rundelægning. Fint intuitivt interface og faciliteter. Kan udskrive turneringstabeller, rundekort m.m.
Download fra VEGA homepage (598 KB).


ELO calculation

DSU's programmer til beregning af rating og ELO-rating. DOS. Programmerne er skrevet af Finn Larsen.
Ratingberegning (59 KB).
ELO-rating (20 KB).


ELO2000

Excel 2000 regneark af Christopher Hinman.
Til personlig ELO-beregning. Indsæt modstander-ELO, resultater osv. og din nye rating beregnes.
Download: ELO2000 (8 KB).

 

Til top * Hjemmeside * Skakgrafik * Skak emailkatalog * Skak DTP * Download index * Skakpartier online * Links * Hvad er nyt? * Artikler og historier